Підтримати
  1. Головна>
  2. Блог>
  3. Деган – глибинний сенс, якого ніхто не помітив

Деган – глибинний сенс, якого ніхто не помітив

В 2017 році українські реп-виконавці Курган та Агрегат випустили мікстейп “Деган” з одноіменним головним треком, що небезпідставно був визнаний гімном покоління серед прихильників українського репу. Виконавці треку підняли гостру проблему самоідентифікації особистості, що була та є дуже близькою людям, що тільки вступають в доросле життя. Медіа здебільшого виділяли цю тему як головну, цитуючи окремі слова:

Хто я в цьом міре? Що-нібудь ціле? Чи деталь конструктора Lego?
Динозаврів потомок, репер-у**бок? Силян? Філософ? Деган!

Насправді ж більша частина тексту стосується іншої більш глобальної проблеми, і “пошук свого я” є лише її крихітною частиною.

В чому різниця між демоном та деганом?

Внутрі мене вмєсто демана живе деган

Так, щоб розкрити та зрозуміти тему треба спочатку визначитись з термінологією. З першого рядка автор вдається до художнього методу алегорії, за допомогою якого замінює поняття внутрішнього демона на більш зрозумілий в сучасній молодіжній культурі – дегана.

За визначенням, наведеному в словнику сучасного сленга, деган (дегенерат, дурень) – це хтось відсталий у розвитку або робить речі, які властиві таким людям. Думаю, до таких дій можна віднести ті, що є необдуманими, часто шкідливими, небезпечними для себе та оточуючих.

Поняття демона є більш давнім та виникає в середовищі релігії та міфології. Визначення демона можна підглянути в вікіпедії та зробити висновок, що демоном є нематеріальна сутність, яка має негативний вплив на життя людини.

Образ внутрішнього демона має своє відображення в світових релігіях, в кожній з яких цей образ має свої характерні риси. Проте одна характеристика внутрішнього демона є спільною для більшості релігій – це демон, що спокушає.

  • Християнство. Сатана – спокусник, злий дух, уособлення зла, головний супротивник Господа;
  • Іслам. Ібліс – джин, що був створений Аллахом з вогню, спокушає грішників з його ж дозволу;
  • Буддизм. Мара – спокусник, відволікаючий людей від духовних практик шляхом додання привабливості земного життя, або, видаючи негативне за позитивне.

Отже, відповідаючи на питання заголовку цього розділу, різниця термінів “деган” та “демон” в тому, що перший характеризує саму людину, що виконує певні дії та сама несе відповідальність за ці дії, коли як другий характеризує певну наметеріальну сутність, що штовхає людину на виконання цих дій, немов зміщуючи фокус відповідальності. Сленгове слово “деган” звернене до самої людини, і в контексті теми більше відповідає сучасним уявленням про світ. Адже якщо людина вчиняє негативні дії, вина за наслідки повністю лягає на цю людину, а не на міфічного “демона”.

Добро та зло

В сучасному технологічному світі для багатьох людей, особливо для молоді, релігія може втрачати актуальність. Але головне питання, на яке намагалась відповісти релігія впродовж тисячоліть нікуди не зникло: що добре, а що погано? Як не дивно, але коли ми опиняємось перед вибором між хорошим та поганим, нам відразу стає очевидним, який вибір є правильним. Але що навіть більш дивно, ми не завжди обираємо хороший варіант.

І я думаю шо деган живе в каждом із нас, сомнєваєшся?

В житті ми завжди стоїмо перед вибором. Почати готувати курсову роботу, чи піти в кіно з друзями на новий фільм про Домініка Торетто та його сім’ю? Зайнятись спортом, чи провести вечір, граючи в комп’ютерні ігри? Покласти речі в шафу, чи кинути на стілець? Приготувати збалансований сніданок, чи перекинутись сухим бутербродом? Купити нову сумочку, чи відкласти гроші на поїздку мрії? Заснути раніше, чи погортати стрічку соцмереж? Щодня ми потряпляємо в певну кількість ситуацій, коли нам треба зробити очевидний правильний вибір, і кожного разу з’являється він – деган.

Він рветься наружу як подснєжнік із под снєга.

Що сталось з деганом?

Деган – це про наші внутрішні бажання та спокуси, що штовхають нас робити вибір, про який ми часто жалкуємо, чи від якого ми почуваємо себе погано, або через який ми не отримуємо те, що нам насправді потрібно.

Набив татуху «Only God can judge me»
І по**й, шо я не знаю шо ета значіт.

Get rich or die try, да ну на**й!
Луче бухану і паригаю.

Здєлать дамашку, памириться з малой?
Нєє... аставим на завтра.

Деган – це про хибні ідеали та відсутність життєвих орієнтирів;

Маї інтєрєси зирить серіали і **аться,
будта хамєлєон в общагі з матрасом сливаться.

Моя церква це кісєт, рєлігія, бухло.

А! Я каратіст бл**ь с татухай дракона я а**євший

Бухло для деграда як бєнз для машини (звввв)..
Чорні ачки, **ла тоніровка,
Красовки шини, красовки шини,
Васпітаніє рєбьонка, mix fight трєнєровкa, , mix fight трєнєровка..

Деган – це про період життя, коли відчуваєш себе загубленим, не маєш чітких планів та цілей. Але цей період минає. Кульмінація треку, це момент провалу дегана. Момент, коли замість отримання очікуваної ним “слави”, головний герой ганьбиться.

Пацани мені казали: «на закуси» (ну на закуси!)
Но я крутий х**рив більше всіх і абригав уси.
Тепер стаю за «Лєоном» зариганий лиганий, мовчки дивлюся на звьозди.

Це момент, коли герой треку залишається на одинці з своїми думками. Його деган отримує нокаут. Герой отримує шанс усвідомити хибність своїх дій, в нього з’являється шанс переглянути свої погляди на життя. І він чує голос:

Коли я дивлюсь на небо...
Небо каже - *бать ти деган.

Але звісно ж, це не голос з неба. Це голос самоусвідомлення, розуміння, що щось в його житті відбувається не так. В героя з’являється шанс стати кращим, перестати відкладати важливі справи на завтра, позбутись шкідливих звичок та вирішити життєві проблеми. Це шанс позбутись впливу внутрішнього дегана на своє життя, і тільки герой вирішує, як використати цей шанс.

Висновки

Деган – це притча про орла та змію, показану через призму гультяйства молодих людей студентських років. Це не лише історія про роспутний спосіб життя, розгубленність молодої людини та її проблеми з самоідентифікацією. Це також історія про внутрішню боротьбу між добром та злом, дорослішання та самоусвідомлення. Кожен самостійно вирішує, коли внутрішній деган перестане руйнувати його життя. Це може бути зараз, завтра, або через місяць. Головне, щоб цей момент настав.

теги: культура • філософія

автор: Працько Олег

Поділитися