Підтримати
  1. Головна>
  2. Блог>
  3. Як почати спілкуватися українською

Як почати спілкуватися українською

1. Визначити для себе причину та мотиви.

Рідна мова – це та, якою спілкувався ваш рід. Причини повернення до свого коріння, як і причини забуття мови, можуть бути різні. Може ви просто захоплюєтеся милозвучністю української мови, але не спілкувались нею раніше. Можливо ви принципово хочете позбутися колоніальної та радянської спадщини, і не бажаєте розмовляти мовою окупантів. Також ви можете хотіти передати знання рідної мови своїм дітям. Для цього вам самим треба почати спілкуватись українською вдома.

2. Розкажіть своєму оточенню, що ви переходите на українську

Заявивши про свій намір, ви можете отримати як схвальний відгук, так і засудження. Якщо оточення підтримує вас, вітаємо, це чудово. Але може бути і таке, що ви зіштовхнетесь з негативною реакцією та почуєте, що оточуючим буде важко сприймати вас. Подібні коментарі є неконструктивною критикою. Це неприємно і може демотивувати вас, але міцно стійте на своєму і не сумнівайтеся, бо “під лежачий камінь вода не тече”.

3. Надихайтесь чужим досвідом



Надихайтеся історіями людей, які змогли перейти на українську мову. Ніщо не надихає та не мотивує так, як позитивний досвід інших людей. Не відмовляйтесь від можливості поспілкуватись людьми, яким вдалось це зробити. Вони можуть Вас підтримати та дати корисні поради.

4. Переходьте на українську швидко та без сумнівів

Не сумнівайтеся в тому, чи вийде у вас це зробити і чи вистачить сил. З кожним днем спілкуватись українською буде легше. Почавши сьогодні, результати ви помітите вже за тиждень щоденних тренувань.

5. Не бійтеся помилятися

З першого разу жодне завдання виконати ідельно неможливо. Для цього потрібен досвід та практика. Тому не бійтеся допускати помилки, ми всі їх робимо. Головне йти до своєї мети і радіти вже досягнутим результатам. Привітався з продавцем чи другом українською - це вже маленька перемога.

6. Почніть використовувати українську для короткої комунікації



Одним з найпростіших способів почати практикувати українську в розмові є використання коротких відповідей та реплік в повсякденних ситуаціях, які не вимагають від вас глибокого замислення. Ви можете замовити каву, запитати дорогу, попросити водія зупинити транспорт, відповісти касиру українською мовою. Зазвичай, для такого спілкування використовуються типові фрази і достатньо всього декілька подібних розмов для формування звички.

7. Змініть мову інтерфейсу ваших гаджетів


Найпростіший крок, який ви можете зробити в напрямку особистої українізації. Переключіть інтерфейси всіх пристроїв на українську мову. Це займає всього декілька хвилин, але є ефективним способом збільшити кількість української мови в Вашому інформаційному просторі.

8. Споживайте україномовний контент

Переконайтесь, що всі джерела, якими ви користуєтесь, надають доступ до інформації українською мовою. Обирайте книжки, що написані, або перекладені українською. Знаходьте фільми та серіали в українському дубляжі. Підпишіться на українських YouTube-блогерів або телеграм-канали. Частіше відвідуйте музеї, театри та кінотеатри.

9. Соціальні мережі

Використовуйте в соціальних мережах українську, коментуючи публікації, або створюючи їх. Шукайте інформацію в пошукових системах українською і надавайте перевагу україномовним сайтам.

10. Знайдіть друга зі схожою ціллю

Так ви зможете підтримувати один одного та ділитися власними результатами. Вигадувати завдання, випробування один для одного, що дозволить вивчення мови перетворити в гру.


11. Розмовні клуби, тренінги, курси, репетитори

Приєднайтесь до групи людей, які організовують розмовні клуби. Це допоможе не тільки вдосконалити володіння українською мовою, а також дозволить вам завести нові знайомства та знайти однодумців. Якщо вам не до вподоби такий формат, ви можете записатись на групові заняття з вчителем, або знайти репетитора для індивідувальних занять.

12. Записуйте цікаві нові слова, фразеологізми, крилаті вирази

Як писав Максим Рильський: «Не бійтесь заглядати у словник: це пишний яр, а не сум­не провалля…» Знаходьте цікаві та кумедні вирази, які прикрасять вашу мелодійну та солов’їну мову та розширять ваш словниковий запас.

13. Дозвольте собі лаятися українською

Окремим типом крилатих виразів є лайка. Українська мова має безліч органічних слів та словосполучень, які можуть допомогти висловити будь-які негативні емоції. І також не варто забувати про слово “трясця” замість звичного “блін”.

14. Проводьте більше часу з україномовними людьми

Від вашого оточення також залежить швидкість освоєння мови та практики. Якщо ж у вашому оточенні буде більшість людей, які розмовляють українською, ви зможете щодня практикуватися з носіями мови.

15. Будьте наполегливими та незламними

Не зупинятесь та прямуйте до своєї мети. Не засмучуйтеся, якщо результати будуть не такими швидкими, як ви очікували. Головне регулярність, щоденно практикуйте та вивчайте нові слова та вирази, переглядайте україномовний контент. Як кажуть: “вода камінь точить”.

теги: мова • культура • перемога

автор: Басмат Лідія

Поділитися